Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΞΑΝΑΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!!!

«ΕΝΤΟΛΗ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το «Palladium»


Το «Palladium» απέναντι από τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, από κέντρο διασκέδασης θα μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγωνΤο «Palladium» απέναντι από τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, από κέντρο διασκέδασης θα μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων αναμένεται να μετατραπεί το κέντρο διασκέδασης «Palladium» στον δρόμο Λάρισας – Γιάννουλης.
Τα συναρμόδια Υπουργεία, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Αμυνας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - δια του Κεντρικού Συντονιστικού ζητούν εγγράφως από τον Στρατό Ξηράς να «προετοιμάσει τον χώρο» χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει γνωστό, πότε θα υποδεχθεί και πόσους πρόσφυγες.
Το έγγραφο επιβεβαιώνει πλήρως ρεπορτάζ της «Ε» το περασμένο καλοκαίρι (13 Ιουλίου 2016) σύμφωνα με το οποίο, στελέχη των προαναφερόμενων υπουργείων αναζητούσαν και στη Λάρισα, εγκαταστάσεις (πρώην ξενοδοχεία, πρώην εργοστάσια κ.λπ.) για τη φιλοξενία προσφύγων προκειμένου εκείνη την περίοδο να αποσυμφορηθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης ενώ σήμερα προέχει η αποσυμφόρηση καταυλισμών στη νησιωτική Ελλάδα.
Οι διερευνητικές επισκέψεις εκπροσώπων του ΥΕΘΑ και του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, το περασμένο καλοκαίρι στη Λάρισα, έγιναν κάτω από «άκρα μυστικότητα» ενώ οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες ακινήτων και τη μίσθωση χώρου, στις οποίες αναφερόταν το δημοσίευμα της «Ε», επιχειρήθηκε τότε να διαψευσθούν.
Το προχθεσινό έγγραφο των συναρμόδιων υπουργείων επιβεβαιώνει ωστόσο ότι έχει μισθωθεί το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης της Λάρισας αν και πρακτικά προκύπτουν ερωτήματα, που συνδέονται με τεχνικά θέματα μεταξύ των οποίων, πώς ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων.
Σύμφωνα με άλλες πηγές της «Ε», τα δυο Υπουργεία ζητούν από τον Στρατό Ξηράς να ξεκινήσουν οι εργασίες για την «αναγνώριση» των απαιτούμενων εργασιών αλλά σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη, ότι δηλαδή ο χώρος έχει επιλεγεί ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Έτσι θα αποτελέσει την πρώτη δομή φιλοξενίας προσφύγων εντός του αστικού ιστού της Λάρισας (σ.σ. το κέντρο διασκέδασης βρίσκεται απέναντι από τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης) όταν μέχρι σήμερα – παρά τις ενστάσεις - επιλέγονται εγκαταστάσεις εκτός πόλεων και σε πρώην στρατόπεδα.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, στον νομό Λάρισας, ως προσωρινή δομή λειτουργεί το πρώην «Στρατόπεδο Ζώγα» στο Κυψελοχώρι Συκουρίου όπου, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Διυπουργικού Συντονιστικού, φιλοξενούνται 126 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι οποίοι, ως γνωστόν, μεταφέρθηκαν εκεί προσωρινά τον περασμένο Ιούνιο προκειμένου στον καταυλισμό, του πρώην «Στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο Λάρισας να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του καταυλισμού.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Ωστόσο στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την ανακατασκευή του καταυλισμού στο Κουτσόχερο, σημειώνεται καθυστέρηση. Όπως επίσης είναι γνωστό, τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των πρώτων 200 προκάτ οικίσκων ενώ έγκαιρα, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της 1ης Στρατιάς, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την κατασκευή έργων υποδομής όπως της υδροδότησης, της αποχέτευσης και της διευθέτησης χώρων.
Προχθές μάλιστα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, εγκαταστάθηκε και εργολάβος ενώ από την 1η Στρατιά θα διευθετηθεί το θέμα της υδροδότησης του καταυλισμού, με ξεχωριστό έργο, προκειμένου να μην επηρεάζεται το δίκτυο ύδρευσης των όμορων κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της ΔΕΥΑΛ.
Η καθυστέρηση ωστόσο προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση, του Κεντρικού Συντονιστικού, ο καταυλισμός να επεκταθεί με την εγκατάσταση άλλων 133 προκάτ οικίσκων, εργασίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Σημειώνεται πως το έργο της εγκατάστασης προκατασκευασμένων σπιτιών χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την προϋπόθεση να φιλοξενηθούν Σύριοι πρόσφυγες ενώ το σχετικό «Μνημόνιο Κατανόησης» είχε υπογραφεί στο ΓΕΕΘΑ, τον περασμένο Μάιο, μεταξύ του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινού και του Γενικού Γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed Ateeq Al-Falahi.
Σκοπός της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός «πρότυπου καταυλισμού» που θα ικανοποιεί τις στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων αντί των άθλιων συνθηκών σήμερα σε πρόχειρους καταυλισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, στους 133 προκάτ οικίσκους που αναμένεται να τοποθετηθούν στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου, έχουν προβλεφθεί χώροι που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες αλλά και ως χώροι θρησκευτικής λατρείας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Να σημειωθεί πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων στο Κουτσόχερο επηρεάζει και το θέμα του προσωπικού που έχει προσληφθεί, από τον Δήμο Λαρισαίων μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, για τον ίδιο καταυλισμό.
Πρόκειται για 90 εργαζόμενους, με συμβάσεις 8 μηνών, οι οποίοι ενώ προσελήφθησαν βρέθηκαν «χωρίς αντικείμενο» και προς το παρόν εκπαιδεύονται σε υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/130308-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%8D%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%C2%ABpalladium%C2%BB.html#sthash.camyyqeD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου