Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ!!!

Που θα γίνει το πρώτο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Θεσσαλία


Που θα γίνει το πρώτο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Θεσσαλία
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο δρόμο προς Φυτόκο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr το πρώτο hotspot φιλοξενίας μεταναστών στη Μαγνησία.
Για το λόγο αυτό βρέθηκαν χθες στο Βόλο, προκειμένου να αξιολογήσουν τις υφιστάμενες υποδομές, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον ιερέα του ναού πατέρα Ιωάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις στρατηγοί του Στρατού περιηγήθηκαν αρχικά στο παλιό εργοστάσιο της Βαμβακουργίας όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις για να δουν κατά πόσο είναι εφικτό να εγκατασταθεί εκεί ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η Βαμβακουργία εκτιμάται ότι έχει λίγες πιθανότητες να φιλοξενήσει μια τέτοια υποδομή καθότι βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής στη Νέα Ιωνία και ενδεχομένως να προκαλούσε όχληση.
Κύριος στόχος για το ΥΠΕΘΑ είναι να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και γι΄ αυτό το λόγο προκρίνεται ως λύση η δημιουργία του κέντρου στην έκταση που υπάρχει πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στον δρόμο προς Φυτόκο. Η συγκεκριμένη περιοχή πριν από χρόνια είχε προταθεί για τη δημιουργία δημοτικού κοιμητηρίου, ωστόσο μετά από διαμαρτυρίες η πρόταση αυτή αποσύρθηκε.
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ μεταναστες Μαγνησια
Το hotspot που θα δημιουργηθεί θα είναι ανοικτού τύπου για ολιγοήμερη παραμονή και επαναπροώθηση των προσφύγων. Στο κέντρο θα παρέχεται φιλοξενία, ιατρική φροντίδα και σίτιση για ένα διάστημα λίγων ημερών. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται εκτιμάται ότι θα είναι κάποιες εκατοντάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί καθώς θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η σχετική μελέτη για την τοποθέτηση των απαιτούμενων υποδομών που θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση λυόμενων οικίσκων.
Η λύση του Αγίου Ανδρέα, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης, προκρίθηκε και λόγω του γεγονότος ότι ακριβώς απέναντι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εταιρίας παρασκευής γευμάτων (catering), η οποία θα μπορούσε να αναλάβει την σίτιση των φιλοξενούμενων.
Για το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου αλλά και η Μητρόπολη Δημητριάδος, μιας και η ιδιοκτησία του οικοπέδου ανήκει στο Δήμο Βόλου, αλλά παράλληλα εκεί βρίσκεται και ο ναός του Αγ.Ανδρέα ο οποίος ανήκει στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες πρόκειται για μεγάλη έκταση, στην οποία υπάρχουν και βοηθητικά κτίσματα όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι υγιεινής, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για τα παιδιά. Παράλληλα ο χώρος βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή και κοντά στον περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου) διευκολύνοντας έτσι στη μετακίνηση των προσφύγων οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί με ιδιωτικά λεωφορεία.
Τι προβλέπει τροπολογία για τα hotspots
Στην τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή και υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση έργων, δίχως προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των hotspots, καθώς και για τα ζητήματα σίτισης.
Οι συμβάσεις, που δύναται να συνάψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τρίτους αφορούν στους τομείς της σίτισης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών!
«Οι προαναφερόμενες ανάγκες μπορεί για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Πάντως, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν παρατίθεται η επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, παρά μονάχα ότι το περαιτέρω κόστος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου