Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000!!!

«Σοκάρει» ο Μουζάλας


«Σοκάρει» ο Μουζάλας
Στην εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στη χώρα 50.000-70.000 άνθρωποι προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega). Τόνισε παράλληλα ότι «οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση των ανθρώπων εκεί. Όπως είπε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.
«Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως είπε, ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι” αυτού του τρόπου. «Για τους υπόλοιπους, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος. «Ελπίζω ότι θα πειστούν σύντομα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα spot για προβολή μέσω internet στην Τουρκία, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό».
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Spiegel για πιθανότητα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη λ.χ. η νότια Αττική, λέγοντας ότι αυτό δεν εξετάζεται μεν ως ενδεχόμενο, ωστόσο μέσα στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας πάντα υπάρχει.
Αναφερόμενος στη φήμη που υπήρχε από το πρωί ότι το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι για να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα απαιτείται η συμμετοχή της Τουρκίας. «Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να σκάνε», είπε χαρακτηριστικά. Υπολόγισε, μάλιστα, ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, κι έτσι θα περιοριστούν οι ροες στο 70%.
Σε ότι αφορά την προ ημερών στάση της Αυστρίας, ο υπουργός έκανε λόγο για στάση της χώρας κάτω από πανικό και με εκλογές ενόψει. «Έκανε μια πολύ εχθρική ενέργεια απέναντι στην χώρα μας», είπε.
Ο ίδιος διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν προ παραίτησης, σημειώνοντας πως την ώρα της φημολογούμενης αυτής παραίτησης του, ήταν σε σκάφος της ακτοφυλακής με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου