Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!!!

Κύπρος: «Όρθιοι θα παραμείνουμε… Δεν θα λυγίσουμε..!»

ΠΗΓΗ΅ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Κύπρος: «Όρθιοι θα παραμείνουμε… Δεν θα λυγίσουμε..!»
«Όρθιοι θα παραμείνουμε… Δεν θα λυγίσουμε και δεν θα παραδοθούμε, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για τις υπέροχες θυσίες των ηρώων και των μαρτύρων της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τους το χρωστούμε! Το χρωστούμε στις μελλοντικές γενιές!»
Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας σήμερα εντός του πανηγυρίζοντος ιερού ναού Προφήτη Ηλία Λάρισας, στο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο, η επίσημη προσκεκλημένη, πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα κυρία Νατάσα Στυλιανού. Η ομιλήτρια ανέφερε και τα εξής:
«Είναι πραγματικά για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να προσφωνήσω την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή σας. Επιθυμώ να σας εκφράζω, εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρωτοβουλία, την οποία και φέτος οργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας. Εκδηλώσεις σαν κι αυτή μας βοηθούν να συντηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των Ηρώων μας, να χαλυβδώσουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση, και να εκφράσουμε θαυμασμό κι ευγνωμοσύνη προς εκείνους, οι οποίοι επιτέλεσαν στο ακέραιο το υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα.
Αυτές τις μέρες οι επιμνημόσυνοι λόγοι για τις μαύρες επετείους της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος δεν μπορούν παρά να αποτελούν πρωτίστως υπόμνηση χρέους έναντι αυτών που μνημονεύουμε, αυτών που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν, αυτών που αγωνίστηκαν με θάρρος στο πεδίο της αξιοπρέπειας και της τιμής, αυτών που δεν δίστασαν να υψώσουν το ανάστημά τους και αγέρωχοι να υπερασπιστούν ό,τι τιμιότερο και ιερότερο: Την δημοκρατία, την ελευθερία, την πατρίδα.
Η ατομική και συλλογική μνήμη στρέφεται σήμερα, με πόνο ψυχής και θλίψη, στις αποφράδες εκείνες μέρες που τόσο αδυσώπητα σημάδεψαν τη μοίρα του πολυμαρτυρικού νησιού μας, που έφεραν τον πόνο και την καταστροφή, το ξεριζωμό και τη διαίρεση της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Σαράντα ένα χρόνια μετά, και παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα εξακολουθεί να παραβιάζεται στη χώρα μας. Η Κύπρος συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Επετειακές εκδηλώσεις όπως η σημερινή πρέπει να χρησιμεύουν στην άντληση διδαγμάτων, τη συνέχιση και τη δικαίωση του αγώνα για την άρση των φοβερών συνεπειών της τουρκικής εισβολής. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επαναλαμβάνουμε την ενδυναμωμένη, αλλά και ακλόνητη αφοσίωση μας για επίτευξη μιας συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα αποκαταστήσει τα καταπατημένα δικαιώματα του λαού μας και θα διασφαλίζει τις συνθήκες για μια ειρηνική συνύπαρξη όλων των νόμιμων κατοίκων σε μια πραγματικά ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο με πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Στον αγώνα μας για την επανένωση της πατρίδας μας, νιώθουμε δίπλα μας τη συνεχή και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας. Τρανή απόδειξη αυτής της διαχρονικής συμπαράστασης αποτελούν οι πεσόντες και οι αγνοούμενοι από την Ελλάδα που με αυτοθυσία έδωσαν τη ζωή τους, κατατασσόμενοι επάξια στο Πάνθεο των Ηρώων της πολύπαθής ιδιαίτερης μας πατρίδας. Για τη συμπαράσταση και την αδελφική αλληλεγγύη που μας προσφέρετε σας είμαστε ευγνώμονες και από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε.
Και συνέχισε: Πέρασαν σαράντα ένα χρόνια, γεμάτα πίκρα, απογοήτευση και θλίψη. Καταδικάζοντας κατηγορηματικά και απερίφραστα το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, και αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την αξία της προσφοράς, αλλά και της θυσίας όλων όσων όρθωσαν τα στήθη τους κατά της τουρκικής εισβολής, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι εμμονές και οι ιδεοληψίες δεν πρέπει πια να έχουν θέση ανάμεσα μας. Οφείλουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και να παραδειγματιστούμε από τα αποτελέσματα της διχόνοιας. Να παραμερίσουμε τις έριδες και τις μικρότητες που τόσο επίσης μας στοίχισαν και να αντιληφθούμε ότι αυτά που τώρα επιβάλλονται είναι η συστράτευση, ομοψυχία και ενότητα, ώστε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από τα εθνικά και οικονομικά αδιέξοδα.
Η κυρία Στυλιανού έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας: Ας αποτελέσει το σημερινό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και της τουρκικής εισβολής του 1974, πηγή δύναμης, παράδειγμα για αποφυγή λαθών και δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς την Πατρίδα και την Ιστορία. Μπροστά σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη νομιμότητα, ας ανανεώσουμε τον όρκο τους δώσαμε: Όρθιοι θα παραμείνουμε… Δεν θα λυγίσουμε και δεν θα παραδοθούμε, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για τις υπέροχες θυσίες των ηρώων και των μαρτύρων της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τους το χρωστούμε! Το χρωστούμε στις μελλοντικές γενιές!»
Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή, στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στους «78 ελλαδίτες αδελφούς , που έπεσαν στην Κύπρο φυλάγοντας Θερμοπύλες.» Μιλώντας για τα γεγονότα του 1974, τόνισε: «Οι ορδές του Ατίλλα έσπαζαν, δολοφονούσαν βίαζαν , κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμα τους και οι επίτιμοι αρχηγοί των όπλων Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος, διέταζαν αυτοσυγκράτηση! Κι αργότερα, ο πρώτος υπουργός Άμυνας της μεταπολίτευσης Αβέρωφ, στη δεύτερη φάση της εισβολής, έλεγε να μη γίνει αιματοχυσία. Εκείνη των ώρα, είχαμε πέντε χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Την ώρα που δεχόμαστε την άνανδρη επίθεση του τούρκου εισβολέα, οι αρχηγοί των όπλων παραθέριζαν στον Άγιο Ανδρέα της Αττικής . Σε δύο μέρες κατέθεσαν τα όπλα και είπαν «παύσατε πυρ!» Αδέλφια, ό, τι ζούμε σήμερα, είναι απότοκο της ατιμωρησίας και της προδοσίας του 1974!» Το μνημόσυνο και η παράκληση τελέστηκε από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης π. ΑΧίλλιο κι ακολούθησαν οι ομιλίες.
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στο μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων πεσόντων, στην πλατεία Δημάρχου Αγαμ. Μπλάνα. Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατά σειρά, κατέθεσαν: Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κυρία Νατάσα Στυλιανού, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γρηγόριος Παπαχαραλάμπους , εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης, εκ μέρους του διοικητή 1ης Στρατιάς ο υποστράτηγος Αλεβίζος Δημήτριος, εκ μέρους του αρχηγού ΑΤΑ ο επιτελάρχης Ψιμούλης Χαράλαμπος- Συμεών, εκ μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας ο υποδιευθυντής Χρήστος Τσιώρας, εκ μέρους του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών «Κύπρος 1974» ο πρώην Δήμαρχος Αγιάς, κ. Βασίλειος Κουτσαντάς, εκ μέρους του Συνδέσμου «ΕΛΔΥΚ 74» ο κ. Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ο Γ.Γ. κ. Τσάτσαρος Τρύφων, εκ μέρους των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας ο πολεμιστής στην Κύπρο κ. Ευάγγελος Διβράμης, εκ μέρους της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Δραγανιδάκης, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο Γ.Γ. κ. Νίκος Κουφοδήμος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καρύδης, εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Σακογιάννης.
Παρέστησαν ακόμα: Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, οι βετεράνοι πολεμιστές Κύπρου Κωνσταντίνος Σαμαντζής, Μανόλης Τούλιος, Χρήστος Κοΐνης και Δημήτριο Κανέλλος. ο πρόεδρος των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας κ. Διβάνης Βασίλειος, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Αθαναϊλίδης, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας, του Κινήματος Ελληνικής Επαναφοράς και πλήθος κόσμου. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η μουσική της 1ης Στρατιάς.

* ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΥΠΟΥ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
- See more at: http://www.eleftheria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου