Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!!!



Eύθραυστες είναι οι ισορροπίες για την κυβέρνηση που -εν μέσω έντονων διαφωνιών και διαφοροποιήσεων- ενέκρινε πακέτο μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να λάβει τριετές δάνειο 53 δισ. ευρώ. 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε αναλυτικά την πρόταση (Μεταφρασμένη στα ελληνικά)


Ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς τις θεσμικές διαδικασίες, ώστε, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματισθεί για τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση να έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαπραγματευτεί.

Αλ. Τσίπρας: «Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργήθηκαν ρήγματα για τη σκληρότητα των προτεινόμενων μέτρων, με πρωτοστάτη τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, o oποίος κοινοποίησε κείμενο για πρόγραμμα χωρίς λιτότητα ή έξοδο από το ευρώ.

Δραματική ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «με το δημοψήφισμα δεν επιδιώξαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρώπη, εντολή μας είναι μια καλή συμφωνία». Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός  περιέγραψε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τις τελευταίες μέρες και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα εκτίμησε ότι φέρνει μια καλύτερη συμφωνία από εκείνη που είχε προταθεί από τους θεσμούς δίκην τελεσιγράφου, πριν από τη διεξαγωγή του.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να γίνω "Παπαδήμος''» και πρόσθεσε πως «εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί». 

Επανέλαβε προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του ότι με το δημοψήφισμα δεν πήρε εντολή να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αναγνώρισε πως τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και πως αυτό που έχει σημασία είναι η Κ.Ο. να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές.



Λίγο αργότερα, παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ζήτησε «επιτέλους να κυβερνήσουμε», προτείνοντας την αξιολόγηση των στελεχών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως προς αυτό. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η θέση μας στην Ευρώπη» πρόσθεσε και σημείωσε ότι κατά τον ίδιο δεν υπάρχει εναλλακτική.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τη βάση των προτάσεων της κυβέρνησης αναλυτικά, επί περίπου 15 λεπτά. «Το παλεύουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι μια συμφωνία που έχει και δυσκολίες αλλά και βελτιώσεις σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν» τόνισε.



«Θα φθάσουμε στον στόχο του 2018 με διαφορετικό τρόπο λόγω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διάφορα πράγματα που θα πάνε σταδιακά και όχι αμέσως». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «υπάρχει καλύτερο πακέτο για το χρέος».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, με τη σειρά του, δήλωσε: «Οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου τη συνθηκολόγηση». Παράλληλα, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται να γίνει «για να βρεθούμε σε μια καλύτερη στιγμή και να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε».
 
Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.00. Σημειώνεται ότι για την αποτίμηση των έως τώρα εξελίξεων και τον καθορισμό της στάσης που θα τηρήσουν συνεδρίασαν το πρωί της Παρασκευής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Οι «αστάθμητοι» παράγοντες 
Ο πρωθυπουργός διασφάλισε χθες τη συγκατάθεση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου στο προτεινόμενο πακέτο μέτρων, πλην του Π. Λαφαζάνη που διατύπωσε ενστάσεις καθώς και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένου, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και δεν υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο που παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, κάμπτονται οι αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου που είχαν να κάνουν με τον ΦΠΑ στα νησιά και όχι με τις δαπάνες στην Άμυνα, για τις οποίες φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει τους πόρους από άλλες πηγές προκειμένου να μην υπάρξει μείωση.

Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρά τις διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον ότι θα καμφθεί, φαίνεται ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις του και ότι όχι μόνον δεν θα συνυπογράψει τους όρους της συμφωνίας, αλλά και θα τους καταψηφίσει στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μετέβη σήμερα με καθυστέρηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και όταν πήρε τον λόγο, ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση «δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας».

Την επιλογή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα έθεσε στην κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα. Με κείμενο που υπογράφουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση «να απορρίψει τον εκβιασμό των θεσμών για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων». 

Στο κείμενο που υπογράφουν οι Στάθης Λεουτσάκος (μέλος της Π.Γ.) Αντώνης Νταβανέλος (μέλος Π.Γ.), Σόφη Παπαδόγιαννη (μέλος Π.Γ.), Κώστας Λαπαβίτσας (βουλευτής) και Θανάσης Πετράκος (βουλευτής) αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των Θεσμών για την επιβολή προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

» Η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει προς τους Θεσμούς και να διακηρύξει στον ελληνικό λαό ότι έστω και την ύστατη στιγμή αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός ο οποίος να αποτυπώνεται σε πρόγραμμα που να τερματίζει την λιτότητα θα παρέχει ικανή ρευστότητα στην οικονομία και θα διασφαλίζει την βαθιά διαγραφή του χρέους, τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους.

» Η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαράδεκτες πιέσεις και απαιτήσεις των πιστωτών ήταν ένα έργο σύνθετο, σοβαρό και έπρεπε να είχε προετοιμαστεί συστηματικά από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που όμως λόγω τραγικών αγκυλώσεων των τελευταίων δεν έχει επιτευχθεί. Παρ' όλα αυτά, έστω και τώρα, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των Θεσμών με το δίλημμα: Πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου