Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ!!!

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ...."ΟΧΙ" ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 78,2 % ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ



Oι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν μαζικά την Κυριακή στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την παραχώρηση των εκλογικών δικαιωμάτων στους ξένους που διαμένουν στην χώρα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 46% του πληθυσμού, τορπιλίζοντας τις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ να «εκσυγχρονίσει» την κοινωνία.
Το «όχι» στην επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων των ξένων που διαμένουν περισσότερα από 10 χρόνια στην χώρα συγκέντρωσε ποσοστό 78,02% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και έγινε απόλυτα κατανοητό. Δεν πρόκειται για μία επιτυχία των κυβερνητικών κομμάτων. Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Μπετέλ, 42 ετών.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου πρωτοστάτησε έως την τελευταία στιγμή στην εκστρατεία με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» του Λουξεμβούργου προσπαθώντας να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνεται η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 από τα 18 χρόνια και η θέσπιση ενός δεκαετούς ορίου για τις υπουργικές θητείες, μετά τη 19ετή θητεία του συντηρητικού προκατόχου του, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Oι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν επίσης μαζικά αυτά τα δύο ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά την μείωση της ηλικίας εκλογικού δικαιώματος στα 16 χρόνια το ποσοστό του «όχι» ανήλθε στο 80,87%, ενώ αναφορικά με την υπουργική θητεία το «όχι» κατέγραψε ποσοστό 69,93%.
Στην περίπτωση που οι πολίτες ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης, η επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων θα αφορούσε 35.000 ξένους κυρίως από την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τους Πορτογάλους που αντιπροσωπεύουν το 16,4% του πληθυσμού.
Ακολουθούν οι Γάλλοι υπήκοοι (7%), οι Ιταλοί (3,5%), οι Βέλγοι (3,3%) και οι Γερμανοί (2,3%). Οι ξένοι υπήκοοι εκτός της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν το 7% του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου