Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΜΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ...

Το καταχθόνιο σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται να δρομολογεί εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις του για «φιλική» αποχώρηση από το κοινό νόμισμα με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή.
«Σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία και κλειδωμένο χρέος», ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η… προσφορά την οποία απηύθυνε ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλώντας ισχυρό σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βλέπει με έντονη δυσφορία να υπονομεύονται, τόσο από ευρωπαϊκούς κύκλους όσο και από εσωτερικούς παράγοντες, οι σοβαρές προσπάθειες προόδου που έχουν γίνει και οδηγούν στην επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
«Προτιμώ μια εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ παρά μια καταστροφική κρίση για την Ελλάδα. Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο», ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με συνεργάτες του για τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συμφωνίας που προετοιμάζεται να συνάψει η κυβέρνηση.
Πηγές που έχουν πρόσβαση στις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μαξίμου επιμένουν ότι στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να προχωρήσει η κυοφορούμενη συμφωνία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη μείωση των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη πενταετία, η οποία θα δώσει βαθιά αναπτυξιακή ανάσα στην ελληνική οικονομία ύψους περί τα 20 δισ. ευρώ.
Τσίπρας προς διαφωνούντες: Προτιμώ κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί για καταστροφή στην Ελλάδα»

«Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ, είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του
Στο Eurogroup
Σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, ωστόσο, οι προσπάθειες για να κλείσει η συμφωνία υπονομεύονται συστηματικά τόσο από το εξωτερικό με τη σκόπιμη αδιαλλαξία που δείχνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και από το εσωτερικό με τις ανεξήγητες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θεωρείται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου «το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιταχυνθεί ο χρόνος της συμφωνίας».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζονται ως «υπονομευτικές» οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η γενικότερη τοποθέτησή του ότι θα αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε για το χρέος, τα οποία, εκτός από «πρόωρα», θεωρούνται και «εκτός τόπου και χρόνου», αφού το θέμα αυτό δεν έχει ανοίξει και δεν υπάρχει λόγος να συζητείται δημόσια.
Ειδικότερα, οι φαεινές ιδέες που ανέπτυξε, σύμφωνα με τις οποίες οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6,7 εκ των οποίων λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο), να σταλούν στο απώτερο μέλλον ή εναλλακτικά να εκδώσει η Ελλάδα ομόλογο που θα αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για να το ανταλλάξει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ερμηνεύονται από πολλούς ως έμμεση παραδοχή των σεναρίων της ήπιας πτωχευτικής διαδικασίας που εκπονούνται στο εξωτερικό και στην παρούσα φάση συνδέονται και με τις επιδιώξεις του κ. Σόιμπλε.
Θέλουν υπερυπουργό Οικονομικών από Eurogroup
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια που και στο παρελθόν είχε εκφράσει, όταν τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε αναπτύξει στον τότε ομόλογό του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο  σενάριο «φιλικής» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποσχόμενος οικονομικά ανταλλάγματα εκ μέρους των εταίρων της Ελλάδας για να στηριχτεί το νέο νόμισμα της χώρας.
Το ίδιο σενάριο παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και στον κ. Βαρουφάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι η… προσφορά του Γερμανού υπουργού προς την Ελλάδα εντάσσεται σε ένα «ευρύτερο σχέδιο για μια γερμανοκεντρική Ευρώπη» που προβλέπει την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων του Eurogroup από έναν υπερυπουργό Οικονομικών ο οποίος θα ελέγχει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της Ευρωζώνης.
Στην ίδια, μάλιστα, συνεδρίαση, ο κ. Σόιμπλε ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν, καθώς -στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου- υποστήριξε την άποψη ότι και η Γαλλία πρέπει να μπει σε μνημόνιο για να βελτιώσει τα οικονομικά της όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιταλία. Ο κ. Σαπέν απέρριψε το σχέδιο Σόιμπλε, δεν φαίνεται να συνέβη, όμως, το ίδιο με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, φρόντισε με τις ακατάπαυστες δηλώσεις του να συντηρήσει το κλίμα αβεβαιότητας που δυσκολεύει αφάνταστα τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας.


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2015/05/17/i-proklisi-soimple-pros-varoufaki-parte-dromo-apo-to-evro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου