Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

hΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!!!

Α. Φώσκολος: Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο από την Αμερική
Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο ακόμα και από την Αμερική, δηλώνει ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδος ξεπερνούν τα 20 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, όταν η Αμερική δεν έχει πάνω από αυτό το ποσό. Ειδικότερα ο ενεργειακός πλούτος της Αμερικής εκτιμάται περίπου στα 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων τα 15 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου βρίσκονται στον κόλπο του Μεξικού.

foskolos

Όπως μας λέει μολονότι η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για θαλάσσια οικόπεδα πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων με πιο πρόσφατα αυτά στο Ιόνιο και στην Κρήτη, δεν έχει συμπεριλάβει περιοχές που από τη δεκαετία του 90 είναι γνωστές στο εξωτερικό -τόσο από Νορβηγούς, όσο και Γάλλους- για τον ενεργειακό πλούτο που κρύβουν.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για δύο περιοχές στην Κρήτη και συγκεκριμένα η μία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Γαύδου και η άλλη είναι η λεκάνη της Ηροδότου ( επίσης στην Κρήτη ) που διεκδικούν Αίγυπτο και Ελλάδα. Ειδικότερα δε για την λεκάνη της Ηροδότου σημειώνει ο Αντώνης Φώσκολος εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πλούτος της ο ενεργειακός ανέρχεται στα 12 δις. Ισοδύναμου πετρελαίου εκ των οποίων τα 6 δις. ανήκουν στην Ελλάδα. Όπως λέει χαρακτηριστικά αν η Ελληνική πολιτεία είχε προχωρήσει στην διαδικασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων της από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 τότε που είχαν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι απλώς ακούγοντας τα στοιχεία για τον πλούτο που κρύβει η χώρα γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη δεν θα υπήρχε ανάγκη να μπούμε σε κανένα μνημόνιο.

Αλλά και τώρα που δείχνει ότι προχωρά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων όλα προχωρούν με βηματισμό χελώνας σημειώνει ο καθηγητής. Αναρωτιέται δε γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στον διαγωνισμό όλα τα οικόπεδα με ενεργειακό ενδιαφέρον, παρακάμπτοντας τις διάφορες εμπλοκές που δημιουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου